Atentie la comisioanele 'trasnite' ale bancilor
Data publicarii: 02-09-2013 | Finante-BanciComisionul de interogare sold de 50 de eurocenti
Daca esti obisnuit sa iti verifici des soldul contului prin intermediul unui bancomat, ai face bine sa renunti la acest obicei, in cazul in care esti client BRD. Francezii au dat un nou inteles expresiei "informatia costa". Daca vrei informatii despre banii tai, BRD te spoliaza de cate 50 de eurocenti (2,2 lei) la fiecare interogare, probabil din cauza incarcaturii pe care aceasta simpla operatiune o pune asupra sistemului informatic.
Banca a stabilit nivelul acestui comision in euro chiar si pentru cardurile in lei, astfel ca, in timp ce taxeaza acerb clientii care vor sa stie cati bani au in cont, se apara si de riscul deprecierii leului - se scumpeste euro, creste si comisionul convertit in lei.
La cele mai multe banci, comisionul de interogare este intre 0,2 si 0,3 lei, iar la unele este 0.
Mai mult, BRD iti ia un euro daca faci o interogare la bancomatul altei banci. Daca mai pui si taxa de retragere de la alt bancomat de 1% din suma retrasa + 4 lei, o operatiune de interogare + retragere din masinile straine te lasa mai sarac cu aproape 10 lei. Clientii bancii numarul doi din Romania ar face bine sa nu ramana fara cash in zone in care nu exista bancomate BRD.
De altfel, nici pentru clientii BCR nu ar fi indicat. Banca cu mama austriaca le cere cel putin 6 lei + 0,1% pentru o retragere de la bancomatele altei banci. Ai nevoie rapid de 20 de lei pentru un taxi? Baga cardul de la BCR intr-un bancomat strain si taxa implicita este de 31%.
Cine te-a pus sa primesti bani in cont?
Un exemplu de gluma proasta de facut unui prieten este transferul unei sume mici in contului acestuia. S-ar putea sa plateasca un comision mai mare decat suma transferata. Practic, acest transfer este taxat la ambele capete - plateste si cel care trimite banii si cel care incaseaza.
Pentru incasarile interbancare, BCR percepe un comision de 4 lei. Pentru platile intrabancare la ghiseu, comisionul este tot de 4 lei, indiferent daca iti muti banii intre conturile tale, semn ca bitii se misca scump in sistemul informatic.
La BRD te costa 2 lei sa primesti bani in cont din alt cont deschis la BRD, si de la 3 la 10 lei de la alta banca.
Banca Transilvania nu se incurca sa faca diferente intr plati si incasari la nivelul comisioanelor. Costa 2,7 lei sa primesti pana la 50 din conturi deschise la alta banca, si 4,2 lei pentru pana la 1.000 de lei. Comisionul ajunge pana la 18 lei pentru sume mai mari. Pe clientii BT ii costa sa primeasca si bani in cont si din conturi deschise la BT: de la 1,5 lei la 8 lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă